
Stagiair meester Jeroen (m.) praat met de tussenbouw over de kikkers in de poel van het Natuurplein.
Eénpitter Montessorischool De Kraal in Tholen profileert zich als unieke basisschool, maar ook als bijzondere opleidingsplaats voor een breed scala aan stagiairs. In het afgelopen jaar had De Kraal niet minder dan zeven stagiairs van uiteenlopende achtergrond en duur. “Dat waren er ongetwijfeld meer geweest zonder coronacrisis,” zegt Bettina van Ingen, stagecoördinator en drijvende kracht achter nieuwe initiatieven rond De Kraal als ervaringsplaats. “We zijn dan ook een heel bijzondere stageplek, dankzij onze kleinschaligheid. Je maakt hier letterlijk álle aspecten van het school-zijn mee op één dag en in één gebouw. Uitvoering, ondersteuning, directie, bestuur, het gebeurt allemaal onder hetzelfde kleine dak en jij mag in principe overal bij zijn.”
Hoe je als school met stagiairs omgaat is een reflectie van wat je als school aan kinderen meegeeft.
“Onze prioriteit in aandacht voor stagiairs is heel bewust,” legt Koert Capel, directeur-bestuurder, uit. “Sowieso juichen we in deze tijd van lerarentekort natuurlijk elke instroom toe. Maar we vinden het praktijkleren ook een heel vanzelfsprekend en oprecht leuk deel van onze maatschappelijke taak. Een stagiair hebben ervaren we helemaal niet als ballast, het motiveert ons juist. Ons montessori-motto, ‘help het mij zelf te doen’, zie je net zo krachtig werken bij jongeren en volwassenen die het onderwijs als nieuw werkterrein ontdekken. Geef ze vertrouwen en ruimte, waardeer initiatief en observeer wat ze nodig hebben om te groeien. In die zin is hoe je als school met stagiairs omgaat een reflectie van wat je als school aan de kinderen meegeeft.”
Bettina: “De voldoening die we elke dag uit de groei en ontwikkeling van kinderen halen, ervaren we precies hetzelfde bij stagiairs. Daarbij maakt het helemaal niet uit vanuit welke opleiding of achtergrond ze komen. We hadden dit jaar snuffelstagiairs van een dag of een week, maar ook van een heel jaar. Ze komen uit het VMBO, het MBO en het HBO, vanuit onderwijs, zorg en sport. We staan ook altijd open voor suggesties van andere vakgebieden zoals administratie of ICT. Afgelopen najaar hadden we iemand in school die een belangrijke functie in de financiële wereld opgaf om onderwijsassistent te worden. Een moedige stap, een geweldige ervaring voor ons en voor haar een openbaring. Na een paar weken van fijne samenwerking durfde ze oprecht te concluderen dat het niet de goede weg voor haar was. Dat is alleen maar mooi. We hebben wederzijds heel veel geleerd van die periode.”
Montessori’s motto ‘Help het mij zelf te doen’ werkt net zo krachtig bij stagiairs als bij kinderen.
Stagelopen in De Kraal bepaalt je er, ook weer door die kleinschaligheid, mee dat kiezen voor onderwijs veel meer behelst dan alleen ‘voor de klas staan en lesjes geven’. Wat heb je van onderwijs geleerd als je niet weet hoe Parnassys werkt, nooit een teamvergadering bij hebt gewoond of weggehouden bent bij studiedagen? Koert: “We beschouwen stagiairs als werknemer en collega, zelfs al komen ze maar een dag. Ze doen elk op hun manier mee aan alle teamwerkzaamheden, maar ik hou bijvoorbeeld ook periodiek een personeelsgesprek met ze. Stagiairs die voor leerkracht opgeleid worden doen ook volwaardig mee in de teamvergaderingen. Vaak brengen ze hele frisse ideeën mee. Maar het confronteert ze er ook mee dat dit net zo goed een onderdeel van de job is. En dat vergaderen trouwens helemaal niet vervelend hoeft te zijn, want dat is het bij ons niet.”
Jeroen Lindhoud kan er van mee praten. Hij was het afgelopen jaar eerstejaars Pabo-stagiair bij De Kraal en liep een halfjaar mee bij de kleuters en een halfjaar in de tussenbouw (groep 5/6). “Onwijs leuk en leerzaam,” roept hij desgevraagd meteen uit. “Niet alleen is het Montessorionderwijs heel interessant om een keer gezien en ervaren te hebben, het team dat je begeleidt op deze school heeft écht het beste met haar stagiairs voor! Als stagiair voel ik me op deze school op mijn gemak, iedereen is bereid om je te helpen en daarnaast is het ook nog eens erg gezellig met elkaar.”
Hij herkent de visie van De Kraal terug in de manier waarop hij intensief bij de school betrokken werd. “Je wordt als volwaardig lid van het team beschouwd, iets wat erg motiverend werkt.” Jeroen woonde dan ook alle teamvergaderingen, studiedagen en andere activiteiten bij en bracht actief zijn inbreng in.
Kinderen zien aan stagiairs dat een leven lang leren heel gewoon is.
Bettina: “Dat zijn wezenlijke leermomenten voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen en sensitiviteit voor wat belangrijk is in het onderwijs. Als je merkt dat je inbreng in een vergadering of een overleg tussen leerkrachten er toe doet, leer je daar minstens net zo veel van als van al die momenten in de klas. Er is geen enkele reden om een stagiair daarin niet serieus te nemen. In het slechtste geval merk je dat de stagiair het misschien leuk doet in de klas, maar op andere vlakken veel, misschien wel té veel, te leren heeft. Maar negen van de tien keer blijkt er, afgezien van het ontbrekend papiertje en enkele jaren studie, in deze mensen dezelfde gedrevenheid en ideeënrijkdom te zitten. Dat geeft verfrissende energie waar de hele school baat bij heeft. En de kinderen vinden het ook altijd prachtig om te zien dat ‘groot zijn’ niet betekent dat je dan alles weet. Ze zien zo op een natuurlijke manier dat een leven lang leren iets heel gewoons is.”
Ook stage lopen bij De Kraal? Lees er hier meer over!
Dit artikel verscheen ook op onze LinkedIn-pagina.